fbpx

Korszerű megoldások az olcsó fenntarthatóságért

Valódi rezsicsökkentés

Egy épület, lakás energetikai jellemzői általában is meghatározóak, de a mai gazdasági és jogi környezetben még jobban előtérbe kerülnek.

Tisztában vagyunk ennek jelentőségével, ezért azon dolgozunk, hogy vevőinknek ésszerű, és akár minden igényt kielégítő megoldást adjunk. Alapkiépítésben is korszerű technológiát alkalmazunk (pl. hibrid gázkazán), de az egyedi igényeket is ki tudjuk elégíteni.

A Village Garden lakásainak energiaszükséglete – esetenként jóval – a megállapított átlagos felhasználási szint alatt marad. Nem kell tehát magas rezsi-díjaktól tartani.

Sokat hallani a megújuló erőforrások használatáról az ingatlanok esetén, azon belül is a hőszivattyús rendszerekről és napelemes rendszerekről, mely utóbbi szabályozása az elmúlt időszakban jelentősen változott.

Alább áttekintést nyújtunk az alkalmazott fűtés, hűtés, használati melegvíz előállítás és napelemes rendszerekről. Milyen megoldások érhetőek el a Village Garden lakóparkban?

Miért hőszivattyú?

• Nem keletkezik füstgáz, ezért nincs szükség kéményre sem.

• A karbantartási költségek alacsonyabbak, mint a gázkazáné és a kéményé együtt.

H elektromos tarifa igényelhető, amely még olcsóbbá teszi az üzemeltetést.

• A hőszivattyú nem csak a téli fűtést, hanem a nyári hűtést is biztosíthatja.

Gondoljon csak a hűtőgépére. A hőszivattyú olyan gép, ami képes hőt „mozgatni”. Egyik oldalon felveszi a hőt, a másik oldalon pedig leadja. Ha az egyik oldalon meleg van, a másik oldalon hideg lesz, mert a hőt kiszivattyúztuk.

A készülékek a környezeti levegő energiáját alakítják át hőenergiává, azaz a működésük során 1 egységnyi villamos energiából körülbelül 2-4 egységnyi hőenergiát állítanak elő – szemben a hagyományos elektromos fűtő eszközökkel. Lényegesen gazdaságosabb, pénztárca barátabb megoldást kínálnak.

Hibrid gázkazán
(hőszivattyúval kombinált kazán)

A megújuló és a hagyományos energia egy optimális kombinációját használja fűtésre és a meleg víz ellátás biztosítására. Hőszivattyú módban a rendszert a levegőből kivont megújuló energia működteti.

A gázkazán elektromos rendszere a kültéri egységgel együtt H tarifás villamos mérőhelyre kötött.

Ötvözi a megújuló levegő-víz hőszivattyús technológiát egy gázkazánnal, ezért jelen szabályozás szerint a gázfogyasztás átlag érték alatti marad, a villamos fogyasztás pedig a H tarifás mérő miatt nem “terheli” az átlag villamos fogyasztást, így a lakás rezsi költsége nem csak ésszerű korlát alatt marad, de kifejezetten kedvező.

Ezen rendszer teljesíti a közeljövőben életben lépő energetikai szabályozás kritériumait is.

Hőleadás: szobákban és fürdőkben radiátorok, más helyiségekben és fürdőben padlófűtés.

Levegő-víz
hőszivattyús rendszer

Ennek a kompakt berendezésnek a nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Egy készülékkel állítjuk elő a fűtéshez szükséges melegvizet és a használati melegvizet.

A rendszer kivételesen jó hatásfoka miatt – hiszen 1 kW-nyi áram segítségével akár 3-7 kW-nyi energia leadására képes – egyre népszerűbb és elterjedtebb.

A berendezés körülbelül 200 literes víztartállyal rendelkezik, valamint H tarifás mérőhelyre köthető. A kiépítés és az üzemeltetés költsége a hagyományos gázos fűtéshez képest jóval kedvezőbb.

Hőleadás:

Fűtés – a szobákban fan-coil, a fürdőkben radiátorok; más helyiségekben és a fürdőben padlófűtés.

Hűtés – a szobákban oldalfali fan-coil,  a nappaliban mennyezeti fan-coil.

Levegő-levegő
hőszivattyús rendszer

Fűtésre optimalizált és a fűtésre alkalmas komfort klíma között különbséget kell tenni.

A fűtésre alkalmas berendezések hatékony módon képesek működni akár -20°C kinti hőmérséklet mellett is, lényeges hatékonyságvesztés nélkül, megtartva a névleges teljesítményüket – mi ilyen készülékeket kínálunk.

Emellett intelligens vezérléssel, levegőszűréssel (akár vírusok ellen is) rendelkeznek.

Hőleadás (hűtés is): a nappaliban mennyezeti kazettás berendezéssel, a szobákban oldalfali beltéri egységgel.

+ Hőszivattyús bojler

A víz melegítéséhez szükséges energiát a hőszivattyúkkal megegyező módon a levegő (a lakóparkban a külső levegő) energiájából állítja elő.

+ Elektromos
kiegészítő fűtés

A lakások vonatkozásában teljes elektromos fűtési rendszert a jelenlegi szabályozások miatt nem ajánlunk. Levegő-levegő hőszivattyús rendszer mellé ajánljuk, illetve bizonyos esetekben az alapkiépítés része lehet vizes helyiségekben, fürdőkben, mellékhelyiségekben, ahol a hőszivattyús rendszert nem lehet, vagy ésszerűtlen telepíteni. A készülékek lehetnek:
  • elektromos fűtőpatron törölköző szárító radiátorokban,
  • elektromos padlófűtés kiegészítésként csak időszakos működésre, nem főfűtésként,
  • elektromos radiátorok mellékhelyiségekben, garázsokban. Kiegészítésként – nem állandó működésre – vagy temperálásra.
Kiegészítésként fürdőszobai törölközőszárító radiátorok elektromos fűtési megoldását javasoljuk (akár vizes rendszer mellé). Átmeneti időszakokban különösen hasznos, de mindig kényelmes megoldás.

Választható kiegészítő berendezések

no1_wht_15

 Klíma

Hűtésre nem alkalmas rendszer (pl. hibrid gázkazán) esetén  split rendszerű, oldalfali klímákat kínálunk. Egyedi igények szerint, a nappaliba, a szobákba, vagy csak a folyosóra.

no2_wht_15

 Napelemes rendszer

Javasolt a napelemes rendszer kiépítésének előkészítése a jövőre nézve; elkerülve új lakásának későbbi bontási munkálatait. Visszatáplálás nélkül lakástípustól függetlenül jelenleg is kiépíthető és használható. A visszatáplálás újra engedélyezésekor további költségek nélkül alkalmazható. 

no3_wht_15

 Szellőzés

Tudta, hogy zárt ajtó mellett akár az éjszaka felétől kezdve oxigénszegény környezetben alszik?

A Village Garden lakóparkban egyszerűen telepíthető, oldalfali hővisszanyerős (cca. 85%) szellőzőket kínálunk a nappaliba és a szobákba.